Paarden in het Landschap.
Kansrijke dragers
van het
landelijke gebied.


europa

Mogelijk gemaakt door:
“Europees Landbouwfonds
voor plattelandsontwikkeling:
Europa investeert in zijn platteland”Project Zorg voor Paard en Landschap in de provincie Drenthe afgesloten

Maart 2012
Het project Zorg voor Paard en Landschap is eind december 2011 afgesloten. De laatste afrondende werkzaamheden vinden nu plaats.
Gekeken wordt of er nog initiatieven kunnen worden ontplooid voor een monitoring van de paardenerven die binnen het project landschappelijk zijn ingepast.
Wij houden u hiervan op de hoogte.


Afsluitende bijeenkomst project Zorg voor Paard en Landschap

Op 23 november 2011 wordt het project symbolisch afgesloten door het planten van de eerste fruitbomen van de aan te leggen fruitboomgaard op Hengstenhouderij "De Schoone Weide" te Ansen.
Deze bomen worden door Obbe en Margriet van der Weide samen met dhr. S. Geerlings, namens de provincie Drenthe, aangeplant.
Symbolisch het einde van het project maar tevens ook het begin van de landschappelijke bijdrage van de deelnemende paardenerven aan hun omgeving!


Doornloze meidoorn, hoezo doornloos?

Tijdens de themadagen is de verscheidenheid en toepasbaarheid van de verschillende bomen en struiken voortdurend aan de orde geweest.
Naar aanleiding van het mogelijk ontstaan van de aandoening Atypische Myopathie bij paarden door het nuttigen van beschimmeld esdoornblad is ook dit steeds onderwerp van gesprek geweest. Als alternatief voor de veldesdoorn ( Acer Campestre) is meidoorn nadrukkelijk genoemd. Echter, vooral na het snoeien, zouden de stekels een vervelende bijkomstigheid kunnen zijn. Paarden zouden een stekel in hun hoef kunnen krijgen met een mogelijke ontstekingen (hoefzweer) tot gevolg. Een enkele paardenhouder heeft hier ervaring mee, anderen zien het niet als probleem en zijn oplettend tijdens eventuele snoei.

Een tweede alternatief was de doornloze meidoorn echter…… doornloos blijkt niet echt zo doornloos te zijn. Ook deze zogenoemde doornloze meidoorn vertoond na verloop van de jaren enige tot soms meerdere stekels.
De kweker van dit type meidoorn kan vanuit de praktijk dan ook niet meer spreken van doornloze meidoorn.

Dit gegeven en deze ontwikkeling is uitgebreid aan de orde geweest binnen het projectteam. Beloten is dat de bestelling vooralsnog zo blijven zoals ze zijn gedaan. De meidoorn als streekeigen beplanting, een prachtige manier voor erfbegrenzing en gebruik als omheining van percelen en buitenmanege, al dan niet in combinatie met overige streekeigen soorten. Onder het motto liever stekels dan coniferen wordt dus de gewone meidoorn aanbevolen te planten.
Voor advies kunt u ten alle tijden contact met ons opnemen.

Het project team Zorg voor Paard en Landschap

Met vorst niet planten!


Advies om te stoppen met planten tijdens vorst de winter.


Open dagen en themadagen


Data en locaties voor de open dagen en themadagen 2011.


Het najaars plantseizoen is in aantocht


Het loopt weer naar het najaar,voor velen het seizoen om nieuwe beplanting aan te gaan planten en het erf onder handen te nemen. Handige instructies zijn vaak meer dan welkom.
Maar ook over het onderhoud worden ons altijd veel vragen gesteld.


Esdoorn in relatie tot atypische myopathie


Lees meer over de esdoorn in relatie tot atypische myopathie.ontwerp en hosting